Odpadni kabli – rudniki bakra prihodnosti?

Začelo se je pred več kot 160 leti. V Angliji so leta 1837 vzpostavili prvo komercialno telegrafsko linijo ob železniški progi. V petdesetih letih 19. stoletja so inženirji, kot so Werner von Siemens, Charles Wheatstone in Søren Hjorth, odkrili in razvili dinamoelektrično načelo. To je bila osnova za izdelavo generatorjev za proizvodnjo električne energije in elektromotorjev. Tako se je začela elektrifikacija človeštva. V velikih mestih je bila ulična razsvetljava najprej postopoma preusmerjena s plina na elektriko. Po ulicah so vozili prvi električni tramvaji, mobilnost posameznika pa je zagotovil zlasti e-avtomobil. Motor z notranjim izgorevanjem je začel zmagoslavno napredovati šele pozneje. V hišah, delavnicah in tovarnah so svetile žarnice.

Vsem tem dogodkom je skupno eno. Brez kablov za prenos električne energije ta temeljni in izjemno pomemben napredek v tehničnem razvoju človeštva ne bi bil mogoč. Že več kot 100 let se kabli uporabljajo za prenos električne energije praktično povsod. Glede na število prebivalcev je samo v Nemčiji na voljo neverjetna količina bakra, pa tudi aluminija in drugih kovinskih zlitin, ki bodo prej ali slej na voljo za recikliranje. Odpadni kabli so zdaj verjetno najpomembnejši vir recikliranega bakra. Leta 2015 je bil delež predelanega bakra v proizvodnji novih izdelkov iz bakra 41-odstoten. Pri aluminiju je ta delež več kot 53 %, pri surovem jeklu pa 43,5 %.

Toda kaj točno je odpadni kabel?

Dejansko je velika večina kablov, ki končajo kot odpadek za recikliranje, s tehničnega vidika povsem v redu. Skrbno izolirane žile kabla načeloma ohranijo svojo funkcionalnost za nedoločen čas. Vendar pa lahko izolacija sama postane krhka ali pa njena barvna oznaka ne ustreza več veljavnim predpisom. Kabli so lahko tudi sestavni deli sistema ali stroja, ki ne deluje več. Kabli za recikliranje se pojavljajo na najrazličnejših področjih. Velik del izvira iz rušenja objektov, pa tudi iz recikliranja električne opreme. Odpadni bakreni kabli imajo različne lastnosti, ki pridejo v poštev pri prodaji bakrenih kablov.

Poleg precej redkih kablov z aluminijastimi jedri se pojavljajo predvsem bakreni kabli, katerih stanje določa ustrezne cene bakrenih kablov. Pri tem se upoštevajo naslednja merila kakovosti:

  • Bakrene jagode Millberry
  • Mešanica bakra, Raff
  • Bakreni kabli z 38 % bakra

Millberry je ime za zelo čist in neonesnažen baker, brez ostankov izolacije, ostankov barve in sledov oksidacije (verdigris).

Bakrena pločevina je stari baker, čeprav ni nujno, da so to kabli. V to kategorijo spadajo bakrene cevi, žlebovi, odtočne cevi ali bakrena posoda. Ta odpadek je običajno zelo onesnažen in ustrezno oksidiran.

V kablih z izolacijo je običajno približno 38 % bakra. Za recikliranje bakrenega kabla je potreben največji napor pri predelavi, da se iz njega pridobi vsebnost bakra.

Cene bakrenih kablov

Svetovni trg potrebuje baker. Zato se cena bakra na trgovalnih borzah že nekaj časa vztrajno povečuje. Glavna gospodarstva, kot so Kitajska, ZDA, Japonska in Evropa, so si v veliki meri opomogla od krize iz leta 2008. Skoraj nobeno proizvodno območje ne more brez te poldragocene kovine. Prodaja bakrenih kablov je zato bolj smiselna kot kdaj koli prej.

Kako najlažje prodati bakrene kable?

Obstaja več načinov za prodajo bakra, ki je nastal pri prenovi ali izločitvi strojev in opreme. Odvisno od količine. Preprost način je, da naročite odvoz, mi pa poskrbimo za vse ostalo. Pri odkupkablov.si nudimo hitre storitve in visoke cene. Če želite hitro in preprosto zaslužiti z vašimi odpadnimi kabli in drugimi kovinami, nas kontaktirajte na mail info@odkupkablov.si ali telefon 040 684 500.

OdkupKablov.si