6 vrst kablov, za katere morda ne veste, da jih potrebuje vaša hiša

Preden se poglobite v razumevanje vrst kablov, ki jih potrebuje vaša hiša, je treba razumeti nekaj osnovnih izrazov. Vedeti morate, da je električna žica prevodnik. Za domačo električno napeljavo se uporabljata baker ali aluminij.

Kadar sta dve ali več žic združeni v enem plašču, se imenuje kabel. Oglejte si, katere vrste kablov potrebuje vaša hiša.

Oklepni kabel

To je običajen električni kabel, ki ima dodatno zaščitno plast, ki ga varuje pred neželenimi urezninami ali poškodbami. Ta kabel je napajalni in pomožni krmilni kabel, ki je namenjen uporabi v električnem omrežju.

Prilagodljiv kabel

Prilagodljivi kabli so opremljeni s tremi ali več žicami. Zaviti so v ovojnico. Odvisno od vezja in premera žice so na voljo v več barvnih odtenkih plašča. Če pa vidite kabel s sivo prevleko, to pomeni, da ga lahko uporabljate pod zemljo.

Nizkonapetostni vodi

Nizkonapetostni vodniki so potrebni pri tokokrogih z napetostjo, manjšo od 50 voltov. Te se uporabljajo doma pri predmetih, ki potrebujejo manj električne energije. Ti predmeti so lahko zvonci, krajinska razsvetljava, termostati, zalivalni sistemi in še veliko več. Te žice lahko brez strahu uporabljate, saj preprečujejo morebitne električne udare.

Podzemni napajalni kabel

Podzemni napajalni kabel je med najbolj priljubljenimi električnimi napeljavami za hišo. Ti kabli se lahko uporabljajo na vlažnih mestih in se lahko neposredno zakopljejo v zemljo. Uporabljajo se tudi za omogočanje pretoka toka do zunanjih naprav. Ti kabli so iz trdne plastike. Zunanja obloga je sive barve.

Solarni kabli

To je še ena vrsta žice, ki jo potrebuje vaša hiša. Ti kabli so zasnovani za povezovanje fotonapetostnih napajalnih sistemov in so primerni za visoko mehansko trdnost. Sposobni so prenašati ekstremne podnebne razmere in delovati kar se da dolgo. Delujejo lahko pri temperaturi do 120 °C.

Telefonski in podatkovni kabli

Telefonski in podatkovni kabli, ki spadajo v kategorijo 5. Vsebujejo od štiri do osem žic, ki so ovite v en sam plašč. Zasnovani so za nemoten prenos podatkov.  Čeprav ne delujejo pod visoko napetostjo, jih je priporočljivo hraniti ločeno od drugih električnih hišnih žic in z njimi ravnati zelo previdno.

To je 6 vrst žic in kablov, za katere ne veste, da jih morda potrebujete v svoji hiši.

 

Odkup kablov

Kabli so povsod okoli nas. Če se vam doma nabirajo odpadni kabli, jih ne mečite stran, saj vsebujejo dragocene materiale. Za njih vam ponudimo odlično ceno, zato jih prinesite k nam, lahko pa se dogovorimo tudi za odvoz na vaši lokaciji! Poskrbeli bomo, da bodo vaši kabli ustrezno reciklirani.

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkablov.si

Odkupkablov.si