Odgovori na 6 vprašanj o aluminijastih in bakrenih žicah in kablih

Odkup kablov

Pri izbiri žic in kablov se kupci sprašujejo, ali naj kupijo aluminijasto ali bakreno žico. Zato v tem prispevku odgovarjamo na najpogostejša vprašanja.

#1. Katera žica je boljša in varnejša, bakrena ali aluminijasta?

Po poročilu, ki ga je pripravila ameriška komisija za varnost potrošniških izdelkov (CPSC), je uporaba bakrene žice varnejša od uporabe aluminijaste žice. Verjetnost “požarne ogroženosti” v stavbi z aluminijasto napeljavo je 55-krat večja kot v hiši z bakreno napeljavo. Zato je pametno izbrati bakrene žice in kable.

#2. Ali je bakrena napeljava koristnejša in varnejša od aluminijaste?

Da, bakrena napeljava je veliko varnejša z manj previdnostnimi ukrepi. Najboljši je za električno napeljavo v tesnih prostorih. Žice ali kabli iz te kovine so prožni in odporni na toplotno raztezanje.

#3. Ali so aluminijaste žice cenejše od bakrenih?

Da. Aluminijaste žice so cenovno ugodnejše od bakrenih. So skoraj za polovico cenejše. Vendar aluminijaste žice niso tako močne in učinkovite kot bakrene. Bakrene žice imajo boljšo prevodnost. So močni in primerni za stanovanjske ali poslovne stavbe.

#4. Kje se uporabljajo aluminijaste žice?

Čeprav aluminij ni dobra izbira za stanovanjske ali poslovne stavbe, se uporablja za električno napeljavo v hišah. Te žice so boljša izbira kot bakreni kabli za električna omrežja, letala ter visokonapetostne in nadzemne električne vode, ki prenašajo energijo na dolge razdalje. Zakaj? Ker imajo veliko težo, ki je primerna za dolge razdalje.

#5. Kje se uporabljajo bakrene žice?

Najpogosteje se bakrena žica uporablja v elektronskih vezjih, pri prenosu električne energije, proizvodnji električne energije, distribuciji električne energije za telekomunikacije ter v številnih drugih električnih strojih in napravah.

#6. Kje lahko prodam odpadne aluminijaste in bakrene kable?

Odpadni kabli ohranijo veliko vrednosti zaradi vsebnosti kovin, ki se reciklirajo. Največjo vrednost imajo bakreni kabli. V podjetju Krizant d.o.o. (odkupkablov.si) odkupujemo vse vrste kablov in vam za njih ponudimo odlično ceno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo dobili za vaše kable odlično rešitev.

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkablov.si

Odkupkablov.si