Odpadne kovine, ki jih pogosto najdejo električarji

Električar lahko, tako kot vodovodar in podobni poklici, dodatno zasluži z odvečnimi odpadnimi materiali.

Spodaj je navedenih nekaj pogostih materialov s katerimi se električarji pogosto srečujejo:

  • Golo svetlo bakreno žico pogosto najdemo v večjih in debelejših električnih kablih, ki so pogosto težki. Žico iz golega svetlega bakra lahko odnesete na lokalno zbirališče odpadkov. Goli svetli baker je treba vedno ločiti od drugega bakra, saj se po vrednosti razlikuje.
  • Izolirana bakrena žica (Cat 5/6) in izolirani bakreni kabli so med najpogostejšimi viri odpadnega bakra. Baker je ena od donosnejših kovin za odpad; ne pozabite, da lahko cene bakrene žice nihajo iz dneva v dan, zato preverite trenutne cene odpadne izolirane bakrene žice. Ne glede na to, ali gre za veliko gradbeno delo ali manjšo prenovo, ne zavrzite izolirane bakrene žice ali izoliranega bakrenega kabla. Takrat so vaše smeti dejansko zelo dragocene.
  • Izoliran kabel 500/750. Če poznate imena materialov, boste na lokalnih zbiralnicah odpadkov lažje dobili natančnejšo ceno, če želite od njih iztržiti čim več denarja. Običajno je 500/750 izoliran kabel dovolj debel, da si vzamete čas za odstranjevanje za dodaten denar.
  • Kabel THHN (termoplastična visoko toplotno odporna prevleka iz najlona) ima v notranjosti baker. Če se odločite za odstranjevanje teh žic, boste zaslužili več denarja, vendar je dobro, da jih odstranite takšne, kot so. Če imate veliko količino žice THHN, jo lahko odstranite zaradi bakra v notranjosti, vendar imejte v mislih, da boste po odstranitvi izolacije odstranili velik del teže in porabili več časa. Za najboljšo ceno se obrnete zbirni center podjetja Krizant d.o.o. THHN je ime, ki pomeni termoplastična visoko toplotno odporna prevleka iz najlona. Čeprav vam to morda ni pomembno pri odstranjevanju, je še vedno zanimivo, da to veste. To je povezano s temperaturami, na katere je žica odporna, saj ne pozabite, da se vsaka žica, po kateri teče elektrika, segreva.
  • Izolirani kabel in izolirani bakreni kabli so med najpogostejšimi viri odpadnega bakra. Če imate veliko količino izoliranega bakrenega kabla, se vam morda splača odstraniti bakreno notranjost kabla. Predlagamo, da odstranite kable, ki so debelejši od vašega mezinca. Preverite tudi, ali je bakrena žica v notranjosti gola ali prevlečena s kositrom. Bakreni kabel, prevlečen s kositrom, ima srebrno prevleko z bakrom v sredini.
  • Aluminijasti kabel BX (oklepljen kabel) se pogosto uporablja pri električnih delih in ima v sebi 3-4 bakrene niti. Da bi dobili ceno za aluminij BX, mora biti v njem baker in ne sme biti zmešan z jeklom. Če ne veste, ali imate jekleni ali aluminijasti kabel BX, je najbolj preprosto uporabiti magnet in preveriti, ali se prilepi nanj – če se magnet ne prilepi, imate srečo in imate aluminijasti BX. Če se magnet drži, poskrbite, da boste ločili jeklo in aluminij, da boste dobili največ denarja.

 

Če ste električar in se pri delu srečujete z omenjenimi in drugimi kabli, ali pa na kakšne drugačen način dobite omenjene kable, nas kontaktirajte. Ponudimo vam odlično ceno, prevzem pa lahko opravimo kar na vaši lokaciji!

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkablov.si

Odkupkablov.si