Skrivnost podvodnih kablov

Zaradi valovanja in plimovanja nastajajo drobne, zaznavne motnje v optičnih vlaknih. Svetovni kabli bi lahko tvorili obsežno omrežje za zaznavanje potresov in cunamijev.

Raziskovalci so opisali, kako so s 5800 km dolgim kablom, ki se razteza med Halifaxom v Kanadi in Southportom v Združenem kraljestvu, zaznavali nevihte, plimovanje in potrese. Ker kabel leži na morskem dnu, takšne motnje povzročajo majhne, a merljive motnje v optičnih vlaknih in spreminjajo hitrost svetlobe v Atlantskem oceanu. Te spremembe kažejo lokacijo potresa ali druge motnje.

Ta nova tehnika – oblika interferometričnega zaznavanja – izkorišča napravo v podmorskih kablih, ki se imenuje repetitor. Običajno na vsakih 60 do 80 kilometrov potrebujete optični ojačevalnik, ki v bistvu prevzame vhodno svetlobo in jo ojača. Tako se razširijo skozi naslednji razpon, nato je tu še en ojačevalnik in tako se nadaljuje, da prideš na drugo stran. Vsak repetitor okrepi signal, da doseže cilj brez poslabšanja. Tako so lahko raziskovalci po kablu poslali svoj signal in analizirali, kakšen je bil videti, ko je prispel do vsakega repetitorja.

Podobno je ekipa zaznala nizkofrekvenčne signale, ko je poleti 2021 čez Atlantik divjal orkan Larry, ki je še dodatno obremenil kabel.

Pri tovrstnih raziskavah ni treba spreminjati podmorskih kablov, kar pomeni, da imajo raziskovalci dostop do obsežnega omrežja senzorjev, ki so pripravljeni za uporabo po vsem svetu in se raztezajo po morjih in ob obalah. Kjer je kabel, so potencialni podatki.

Ena od zamisli je, da bi ga uporabili za cunamije: če bodo geofiziki v prihodnosti lahko s podvodnimi kabli zaznavali potrese v realnem času, bodo lahko spremljali tudi, kako tlak cunamija potuje po optiki morskega dna in povzroča motnje v podatkih. Frekvenca tega signala bi se razlikovala od frekvence potresov ali plimovanja.

Če bo tehnika dovolj občutljiva za spremljanje oceanskih tokov, bo morda celo pomagala podnebnim znanstvenikom pri preučevanju sprememb tokov zaradi segrevanja planeta Znanstveniki govorijo o upočasnitvi Zalivskega toka. Če je tako, si lahko predstavljate, kako dramatičen vpliv bo to imelo na svetovno podnebje.

Odkup kablov

Pri odkupkablov.si odkupujemo veliko različnih vrst kablov. Če imate odpadne kable, nas kontaktirajte in se dogovorite za odkup. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali kako pripraviti kable, da dobite najvišjo ceno.

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkablov.si

Odkupkablov.si