To morate vedeti glede odstranjevanja in recikliranja izrabljenih kablov

odkup kablov

Še en način, s katerim lahko proizvajalci pokažejo svojo zavezanost k zmanjševanju vpliva na okolje, je odgovorno odstranjevanje kabelskih izdelkov.

V Evropi morajo proizvajalci kablov električne kable odgovorno predelati in odstraniti. Predpisi o recikliranju odpadne električne in elektronske opreme zahtevajo, da predložijo dokazila o teh dejavnostih.

Če proizvajalec ne more reciklirati ali odstraniti kabelskih izdelkov, se odgovornost prenese na “povzročitelja odpadkov”, osebo, ki je ustvarila električne odpadke in ki mora kabel varno odstraniti. To pomeni, da če bi izvajalec električnih del odstranil star kabelski izdelek in ga nadomestil z novim, bi bil odgovoren za odstranitev starih izdelkov.

To je še posebej pomembno pri prenovi ali nadgradnji stavb, saj pri odstranitvi kabelske napeljave običajno nastane velika količina odpadnih kablov. To predstavlja tudi nevarnost požara, zato ga je treba nemudoma odstraniti z gradbišča.

Številni vodilni izvajalci in svetovalni inženirji po vsej državi se zavedajo pomembnosti odstranitve opuščenega kabla izven gradbišča. Pogosto na to opozorijo svoje stranke, zlasti pri namestitvi novih kabelskih sistemov. Poleg tega nekateri upravljavci omrežij in nepremičnin zahteve za odstranitev zdaj vključujejo v ponudbe ali najemne pogodbe. Upravljanje odstranjevanja odpadnih kablov z lokacij in nadzor nad recikliranjem teh starih kablov zaradi pomanjkanja lastništva v nekaterih delih ostaja nerešeno vprašanje v številnih stavbah.

Bakrene komponente kablov, na primer v bakrenih komunikacijskih kablih, so eden najpogosteje predelanih in recikliranih materialov. Velika količina plastičnega materiala, ki se pogosto uporablja za izolacijo in obloge, se najverjetneje odstrani na odlagališču ali v odprtem sežigu. Do nedavnega je obstajalo le malo možnosti za recikliranje plastičnih odpadkov iz komunikacijskih kablov.

 

Odkupkablov.si ponuja rešitev

Odgovornost za odstranjevanje odpadnih kablov ni nujno le preglavica, ampak je priložnost za odličen zaslužek. V kablih se skrivajo dragoceni materiali za katere vam ponudimo odlično ceno. Lahko jih prinesete v naš zbirni center ali pa se dogovorimo za odvoz na vaši lokaciji.

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkablov.si

Odkupkablov.si