Zanimiva dejstva o kablih II.

Odkup kablov

V tem delu zanimivih dejstev bomo raziskali zahteve za žice in kable v vesolju, glavne slabosti oklepljenih kablov in kdaj je aluminij stroškovno učinkovita alternativa visoko prevodnemu bakrenemu vodniku.

1. Baker ni vedno učinkovitejši prevodnik od aluminija – Baker je v 99 % primerov učinkovitejša rešitev kot aluminij. Baker ima bistveno večjo prevodnost kot aluminij, zato je zanesljivejša rešitev, vendar to ne pomeni, da je baker vedno najboljši izdelek za uporabo v ožičenju. “Prevodnost pri kablih ni le funkcija merjenja upornosti, temveč edinstvena kombinacija velikosti kabla in uporabljenega izolacijskega materiala”. To pomeni, da je v primerih, ko se na dolgih razdaljah uporabljajo izjemno visoke napetosti, uporaba aluminija bistveno bolj ekonomična kot uporaba tradicionalnega bakra.

2. Kot smo že omenili, je baker zaradi svojih vsestranskih lastnosti trenutno najpogosteje uporabljena vrsta vodnika na trgu. Ekološka raziskava v ZDA navaja, da je približno 1/3 vsega bakra, ki se uporablja v vseh delih družbe, recikliranega bakra. Približno 75 % bakra je mogoče reciklirati in izvira iz uporabe v različnih oblikah, kot so žice in kabli, bakreno orodje, cevi in drugi izdelki z visoko vsebnostjo bakra.

3. Opleteni in polni vodniki – Električne žice in kabli so na voljo v različnih strukturah, velikostih, materialih vodika in v različnih stopnjah opletenosti. Večina današnje uporabe, zahteva opletene vodnike, kar ustvarja napačno prepričanje, da obstaja boljša vrsta, kar pa ni res. Na primer, številni kabelski sklopi zahtevajo, da se kabli ne premikajo in ostanejo fiksno na enem mestu. In če bi uporabili opleteni vodnik, bi se zaradi večje prožnosti kabli premaknili z mesta. Trdni vodnik, ki je bolj tog, bo dlje časa obdržal svoj položaj, ne da bi potreboval kakršno koli vzdrževanje. Glavna slabost trdnih vodnikov je, da lahko ob prevelikem ali prepogostem upogibanju vodnik na koncu odpove, zaradi česar je treba zamenjati celoten kabel.

4. Obstaja splošno prepričanje, da je kabelski ovoj odporen na vodo, vendar to ne drži. Ni mogoče dovolj poudariti, da ovoj ni namenjen uporabi v okoljih, kjer je prisotna vlaga. To bo hitro povzročilo uničenje ovoja, kar bo sčasoma povzročilo izpostavljenost kabla v njem.

5. Drugo pogosto napačno prepričanje je, da novi napajalni kabli zdržijo določen čas, kar ne drži iz več razlogov. Prvič, napajalne kable izdeluje veliko različnih proizvajalcev, zato je zelo malo verjetno, da bi ti kabli lahko trajali enako dolgo. Drugič, obstaja veliko različnih napajalnih kablov, ki so različno izdelani. Vsak kabel je opredeljen z zmogljivostjo, vzdržljivostjo, uporabo in drugimi značilnostmi, značilnimi za posamezno panogo, na podlagi katerih lahko le ocenimo celotno življenjsko dobo kabla. Nazadnje je zadnji del odvisen od ravnanja s kablom in njegove namestitve. Če je kabel slabo nameščen, se lahko njegova življenjska doba drastično skrajša.

6. Glede na to, da se v vesoljski tekmi zbirajo milijarderji, je le še vprašanje časa, kdaj bo uporaba v vesolju stalen pojav. Družba Space X načrtuje, da bo do leta 2030 pristala na Marsu in da bo tedensko zgradila eno vesoljsko ladjo za večkratno uporabo. To je izjemno impresivno, vendar prinaša tudi izzive. Zanimivo dejstvo o vesolju je, da morajo kabli, ki se uporabljajo v ta namen, izpolnjevati posebne zahteve. Ti kabli morajo biti iz zlitine bakra visoke trdnosti in obsevani zaradi izpuščanja plinov. Izpuščanje plinov je sproščanje ujetih plinov ali hlapov, ki so bili prej raztopljeni, ujeti, zamrznjeni ali absorbirani v trdni snovi.

 

 

Kabli ne skrivajo le veliko zanimivosti, temveč tudi veliko vrednosti. Pri odkupkablov.si smo idealen naslov za vaše odpadne kable.

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkablov.si

Odkupkablov.si